6 Temmuz 2008 Pazar

TİRŞİK



TİRŞİK Namı Diğer Andırın Doktoru..
Geleneksel olarak bildiğimiz bitki türlerinin yanında yaban olarak yetişen bilmediğimiz ancak,yerelde bilinen türler de mevcuttur. Bunların başında Andırın’da yetişen ve Çukurova da da “Yılan Otu” adıyla bilinen,başka yörelerde de farklı adlarla anılan geniş yapraklı zehirli bir bitki adıdır “Tirşik”.
Ancak bu zehirli bitki Andırınlıların elinde bir şifa yemeğine dönüşür.İnce ince kıyıldıktan sonra maya,yoğurt,ve nohut gibi eklemeler yapılarak mayalanması için bir gün bekletilen bu ot,daha sonra 5-6 saat süreyle kaynatılır ve soğumaya bırakılır.Sonuçta ortaya tirşik isimli nefis bir kış yemeği çıkar.Tirşik,bulgur pilavı ve yufka ekmek eşliğinde Andırın geleneksel kültürünün bir parçasıdır.Tirşik ne zaman , nasıl ortaya çıktığı bilinmese de ,Andırın tarihi ile eş durumdadır.Faydaları saymakla bitirilemeyecek kadar çok olan tirşik ,Çukurova ‘da “Andırın Doktoru” olarak ünlenmiştir.

Hiç yorum yok: